Hamilelikte diş ağrısı neden olur? Ne yapmalıyım?

Hamilelikte diş ağrısına ne sebep olur?


Çürük dişler 
Gebelikte diş ağrısı nedenlerinin başında öncelikle çürükler gelir. Ağız bakımına gereken önemi göstermemen diş çürüğüne zemin hazırlar.Özellikle Hamilelik sürecininde tükettiğin şekerli yiyecekler ağzında asit üretimine yol açarak dişinin koruyucu tabakasını zedeler.Bu gıdalardan uzak dur: Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler!


Diş minesinde aşınma

Diş ağrılarındaki bir diğer etken diş minesinde meydana gelen aşınmalardır. Dişi saran ve içindeki
tabakaların zarar görmesini engelleyin diş minesi, sert bir yapıdadır.Asitli içecekler, sert kabuklu gıdalar ve diş gıcırdatma gibi fiziksel veyahut kimyasal etkenler minenin zarar görmesine sebep olur. Diş minesindeki aşınmalar, sıcak ve soğuk gibi uyaranlara karşı hassaslaşmaya yol açar. Diş ağrıları da bu aşınmalardan kaynaklanan nedenler arasındadır.

Diş etlerinde iltihaplanma

Diş ağrısının bir diğer nedeni, diş eti iltihabıdır. Yumuşak, yapışkan ve renksiz yapıdaki plaklar toksin üreterek diş eti dokusunu tahriş eder. Bu durum da diş eti iltihabına yol açar.Ağız bakımına gereken ilgii göstererek plak ve tyükselir oluşumu önlemezsen hamilelikte diş eti kanaması ve şişmesi gibi ciddi problemler yaşayabilirsin.

Kalsiyum yetersizliği

Hamilelik süresince bebeğinin sağlıklı gelişebilmesi için yeterince kalsiyum alman gerekir. Dolayısıyla kalsiyum açısından zengin beslenmezsen vücudun bu ihtiyacı halihazırdaki rezervden kullanır. Vücudundaki kalsiyumun tüketilmesi de dişlerinle ilgili Birçok problemlere yol açabilir.Hamilelik sürecinin Hangi Trimesterinde Nasıl Beslenmelisin?

Gömülü 20’lik dişler

Çenede yeterli boşluk bulunmaması durumunda gömülü kalan yirmilik dişler de şiddetli ağrılara yol açabilirler. Doğru pozisyonda çıktığı ve çevresindeki dokulara zarar vermediği takdirde yirmiliklerin yerinde kalmasında bir sakınca görülmez.buna karşın çene kemiği ile kaynaşan ve aolağan bir pozisyonda çıkan dişin ileride yol açacağı sıkıntılar göz önüne alınarak röntgen sonrası çekimine karar verilebilir. Röntgenden önce karnının kurşun bir önlükle örtülmesi gerekir.Gördüğün gibi diş ağrısının tedavi gerektiren pek oldukça fazla farklı nedeni var. Özellikle {Gebeliğin|Gebeliğin} ikinci trimesterinden sonra bakteriyel plak oluşumu yaygın olduğu için ekstra hassasiyet göstermende fayda var. Diş ağrısı yaşamaya başladığında da vakit kaybetmeden bir diş doktoruna gitmen oldukça fazla önemli.

Hamilelikte diş ağrısı ne zaman başlar?


Diş ağrısının belli bir zamanı yok, Hamilelik sürecininin herhangi bir döneminde bu problemi yaşayabilirsin. aynı zamanda özellikle Hamilelik sürecinin 2. ve 8. ayları arasında diş etlerinde şişlik ve kızarıklık problemlerine maruz kgetirebilirsin.Kök kanalı, diş çekimi, büyük bir çürük ve apseli diş gibi acil durumlardan herhangi biriyle Hamilelik sürecinin süresince karşılaşabilirsin. Ne olursa olsun ciddi bir diş probleminin mutlaka tedavi edilmesi gerekir.

Hamilelikte diş tedavisi ne zaman yapılmalı?


Hamilelikte diş tedavisi için en ideal dönem ikinci trimesterdir. Yani, Hamilelik sürecininin ilk 12 haftasından sonraki dönem. fakat enfeksiyon gibi ciddi bir durum varsa beklememen en iyisi. Tedavi edilmeyen enfeksiyon sana ve bebeğine zarar verebilir.Seni neler bekliyor: 2. Trimester Testleri Hangileridir?

Hamileyken diş ağrısına ne iyi gelir?


Eğer doktora gitmeni gerektirecek kadar ciddi bir durum yoksa diş ağrısına evde çözümler de üretebilirsin.Ağrı kesiciler sana ihtiyacın olan desteği sağlar. buna karşın hamilelikte diş ağrısına çözüm aranırken Birçok hatalar yapılabiliyor. Bu sebeple kafana göre kullanma talimatlarının dışına çıkmamalısın.

  • Ağrı kesici bir de aspirini sakın direkt olarak dişinin üzerine uygulama mesela.
  • Dişin ağrılı bölgesini yumuşak bir fırça veyahut diş ipiyle temizleyebilirsin.
  • Tuzlu suyla ılık gargara yapmak ağrını dindirebilir.
  • Yemek yerken yiyecekleri ağrının olmadığı tarafı kullanarak çiğnemeye çalış.
  • Çenenin üzerine yanı sıra iltihaptan dolayı yüzünün şişen kısmına soğuk kompres yapmak ağrını dindirmene fayda sağlar.


Hamilelikte diş ağrısı nasıl geçer?



  • Hamileyken ani ve dayanılması güç bir diş ağrısı hissettiğinde muhtemelen dişin sinirinin etkilendiği düşünülür. Bu durumda genellikle kanal tedavisi gerekir.
  • Eğer diş eti problemlerinden kaynaklanan bir ağrıysa sana ve bebeğine zarar vermeyecek tedavilerle sorun çözülebilir.
  • Diş ağrısı yirmilik dişlerden kaynaklanıyorsa tedavi genellikle doğum sonrasına ertelenir.
  • Eklem problemlerinden kaynaklanan ağrılarda ise detaylı bir muayeneden sonra gece plağı yanı sıra splint verilir.


Bunlara ek olarak;

Özellikle Gebelik sürecinin ilk aylarında karbonhidrat içerikli besinleri fazla tüketmen diş sağlığını olumsuz etki eder. Ağız içinde ve dişlerin arasında kalan artıklar çürük ve diş eti problemlerine zemin hazırlar.Bu sebeple hamileyken olağan döneme göre oldukça daha sık olarak diş temizliği yapmalısın. Günde en az 2 kez, hatta İmkanı Varsa her yemekten sonra dişlerini fırçalamaya özen göstermelisin.


Hamilelikte diş ağrısı için hangi ilaç kullanılır?


Eğer bir enfeksiyon söz konusuysa bunun için antibiyotik ve ya ağrı kesici kullanman gerekebilir. fakat herhangi bir ilaç veyahut antibiyotik kullanmadan önce doktoruna mutlaka danışmalısın. Dolaysıyla kullanacağın ilacı doktorun belirlemeli.

Hamilelikte diş eti ağrısı sebep olur?


Gebelikte en büyük değişikliklerin bir kısmı da ağız diş etlerinde meydana gelir. Bundaki en önemli etken de hamilelikle birlikte vücudundaki östrojen ve progesteron seviyelerinin artmasına sebep olan hormonal değişiklikler.Bu hormonların artışı dişlerin üzerindeki bakteriyel plak birikiminin de çoğalması anlamına gelir. Eğer bu plağı dişlerinden uzaklaştırmaya yönelik önlem almazsan hamilelikte diş eti şişmesi ve kızarması gibi durumlar yaşayabilirsin.Diş eti kanamalarından dolayı dişlerini fırçalamayan anne adaylarında ise daha ciddi plak oluşumu meydana gelir.

Hamilelikte diş eti ağrısına ne iyi gelir?


Diş ve diş eti problemleri yaşamamak için gebelikte ağız bakımına dikkat etmen oldukça önemli. Aslında en temel kurallara uyman yeterli.


  • Dişlerini düzenli olarak fırçala ve diş ipiyle temizlemelisin.
  • Florürlü bir suyla düzenli olarak gargara yapmalısın.
  • Sabah bulantıların varsa kustuktan sonra karbonatlı bir suyla ağzını çalkalamalısın. 1 fincan suya 1 çay kaşığı karbonat karıştırabilirsin.


Sana yardımcı olabilir: Hamilelikte Mide Bulantısı ile Başa Çıkma Rehberi

Gebelikte diş ağrısı bebeğe zarar verir mi?


Hamileyken diş ağrısı yaşamak direkt olarak bebeğine zarar vermez. aynı zamanda burada ağrıya gerçekleşmesine yol açan sebepler önemli.Eğer ağrı, diş eti hastalığından kaynaklıysa buna yol açan bakterilerin ürettiği kimyasallar veyahut toksinler erken doğum veyahut düşük doğum ağırlığı gibi Birçok tehlikeli durumlara yol açabilir.Oku: 7 Maddede Erken Doğum

Hamilelikte diş tedavisi bebeğe zarar verir mi?


Doktorunun gözetiminde olduğu müddetçe diş tedavisi esnasında antibiyotik yanı sıra ağrı kesici kullanman bebeğinin sağlığına herhangi bir zarar vermez. Fakat eğer İhtimali Varsa herhangi bir diş tedavisi için ilk trimesterin sonuna kadar beklemen en sağlıklısı.Gebelikte diş tedavisinde dikkat etmen gereken noktalardan biri, gazdan ve genel anesteziden kaçınmak. Hamilelik esnasında tedavi görürken lokal anestezi alman daha uygun. Eğer genel anestezi gerekirse de hamile olduğunu bilen deneyimli bir tam teşekküllüdan destek almalısın.


  • Hamilelikte diş ağrısı cinsiyet belirtisi mi?


Hayır, hamilelikte diş ağrısı bebeğin cinsiyeti hakkında bir belirti vermez.
Share on Google Plus

About Kadınlar Yorumluyor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder