Doğum Sonrası Yorgunluk Sendromu İçin Endişelenmeli Miyim ?

Doğum sonrası yorgunluk


Dokuz aylık tatlı ve bir o kadar zorlu sürecin sonuna gelindiğinde, anneler, vucutlarındaki hormonal değişiklik ve minik bebekleri sayesinde yaşadıkları aşırı uykusuzluk sebebiyle yorgunluk yaşarlar. Doğum sonrası yorgunluk hissini her anne farklı bir şekilde tarif eder. Kimine göre doğum sonrası yorgunluk kaslarda hissedilen ağrı iken kimine göre her şeyi yapmaya yetecek gücün kalmaması ve bitkinlik olarak tanımlanabilir.





Doğum sonrası yorgunluk anneleri hem psikolojik hem de bedensel olarak etkileyerek yaşam kalitelerinin düşmesine yol açar. Bu durum bilimsel olarak normal kabul edilip her annenin doğum sonrası yorgunluk sendromunu yaşayabileceğini bu sürecin geçici olduğu bilincine varmaları gerektiği ve bunun için çabalamaları gerektiğini göz önünde bulundurmalıdırlar.



Doğum sonrası yorgunluk sendromunu yoğun olarak yaşamanıza neden olan faktörler:

1. İlk doğum olması
2. Doğum korkusu ve doğumun uzun sürmesi
3. Sezaryen
4. Uykusuzluk,
5. Sosyal hayatın bittiği düşüncesine kapılma
6. Sosyal destek azlığı
7. Bebekle başa çıkmada zorlanma düşüncesi

Doğum sonrası yorgunlukla başa çıkma yolları:
Öncelikle her birey kendine özgüdür ve sorunların karşısında onları iyi edecek çözümler de farklı olacaktır. Bir anne doğum sonrası yorgunluk sendromunu iki haftada atlatırken başka bir anne için bu durum bir yılı bulabilir. Doğum sonrası yorgunluk hissinin uzaması da sağlıklı bir durum olarak kabul edilmez. Bu sebeple anneler önce kendini tanımalı ve kendisine neyin iyi geleceğini tespit etmelidir.

Bunun dışında her anneye iyi gelecek doğum sonrası yorgunluğu azaltmada destek olacak bazı ipuçlarından bahsetmemek olmaz
1. Eş desteği
2. Bencil olmak : Evet yanlış okumadınız. Bebeğinizin olması sosyal hayatınızın bittiği anlamına gelmez. Tam tersi bebeğinizi var olan hayatınızın içine adapte ederseniz mutlu bir anne olursunuz.
3. Boş zamanlarda kısa uyku molaları
4.Enerjiden tasarruf etmek
5.Egzersiz yapmak
6.Sosyalleşmek

Bu saydığım maddeler dışında anneler halen kendini yorgun, bitkin ve tükenmiş hissediyorsa mutlaka bir sağlık kontrolünden geçmeli. Yorgunluğun altında yatan sebep demir eksikliği, tiroid hormonlarının düzensiz çalışması ve depresyon(ileri düzey kaygı) olabilir.


Share on Google Plus

About Kadınlar Yorumluyor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder