D vitamini Fazlalığı ve Belirtileri

D Vitamini Fazlalığı

Özellikle doğum yaptıktan sonra hem kendiniz hem de bebeğiniz için d vitamini kullanmaya başladınız. Damla, sprey ve ampul halinde bulunan D vitamini, doktorun tavsiye etmesine gerek kalmadan birçok kişi tarafından da kullanılıyor. Her şeyin fazlasının zarar olduğunuı söylemeye gerek yok fakat bilinçsizce tüketilen vitaminlerin fazlalığı tahmin ettiğinizden daha da ciddi sorunlara neden olabiliyor. 

D vitamini Nelerde Var?




D Vitamini yağda çözünen bir vitamin türü olup temel sentezlendiği madde aslında kolesteroldür.  Hayvansal gıdalardan elde edilen D3 vitamini kaynağı genellikle balık yağı, yağlı balıklar ve yumurta sarısıdır. D2 Vitamini ise bitkisel kaynaklarda (mantar vb) sentezlenir. Doktorlar günlük yaşamda sağlıklı beslenerek ve günde en az 15 dakika etkin güneş alarak yürüyüş yaptığımızda D vitamini eksikliği olmamasını umuyorlar. Ancak d vitamini eksikliği kadar d vitamini fazlalığı da çok ciddidir. D vitamini vücut için bu kadar gerekliyken insanlar maalesef d vitamini eksikliği için d vitaminini bilinç dışı tükettiklerinden d vitamini fazlalığına sebep olabiliyorlar.

 D vitamini  Fazlalığı Belirtileri

D vitamini fazlalığı  kanda kalsiyum yükselmesine, böbrek hastalıklarına, damar sorunlarına, böbrek taşlarına neden olabilir. D vitamini zehirlenmesinin neden olduğu böbrek yetmezliği ya da kalp yetmezliği sonucu ölüm dahi ortaya çıkabilir.. Erken toksisite belirtileri kemik ağrısı, kabızlık, sersemlik hali, ağız kuruluğu, sürekli baş ağrısı, artmış susuzluk, iştahsızlık, düzensiz kalp atışı, kas ağrısı, ağızda metalik tat, bulantı, kusma şeklindedir. Kronik toksisite kemik ağrısı, idrarda bulanıklık, gözlerde kızarma, cinsel isteksizlik, gözlerin ışığa hassasiyetinde artma, ciltte kaşıntı, bulantı, kusma, şiddetli mide ağrısı, psikiyatrik problemlerle kendini belli edebilir. Bu kadar ciddi sorunları varken d vitamini fazlalığını önemsemeyen insanlar d vitaminini bilinçsizce kullanmaya devam ediyorlar.

Sonuç

Son yapılan araştırmalara göre d vitamini eksikliği ise covid 19'dan ölüm riskini artırıyor. Fakat burada dikkat edilmesi gereken konu d vitamini fazlalığı ya da d vitamini eksikliğini kendi kafamızdan karar vermeden doktorun d vitamini fazlalığı ya da d vitamini eksikliği teşhisi koymasından sonra kullanmamız gerektiğidir.

Share on Google Plus

About Kadınlar Yorumluyor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder