Psikilojik Şiddetten Nasıl Kurtulurum?

 


Psikolojik Şiddet Nedir?

Psikolojik şiddetin tanımını yapmadan evvel, bu şiddet türünün hangi diğer isimlerle anıldığını öğrenmemizde fayda vardır. Psikolojik şiddet, aynı zamanda psikolojik istismarduygusal istismar ya da duygusal şiddet olarak da bilinmektedir. Psikolojik şiddette fiziksel şiddetten farklı olarak, şiddeti uygulayan kişi mağdur kişiyi duygusal olarak aşağılar, sindirmeye, cezalandırmaya ve toplumdan soyutlamaya çalışır. Fiziksel şiddete kıyasla duygusal şiddetin sınırlarını belirlemek çok daha zordur. Birçok kişi fark etmese bile psikolojik şiddete maruz kalmakta ve manipüle edilmektedir. 

Karşıdaki kişiyi ağır ve kırıcı şekilde eleştirmek, istediği şeyi yaptırmak için tehditte bulunmak, küçümsemek, rahatsız edici şekilde utandırmak, yalan söylemek, karşıdaki kişinin duygularını ihmal edip sadece canı istediğinde iletişime geçmek ve aşağılayıcı hakaretlerde bulunmak gibi durumlar psikolojik şiddete örnek olarak verilebilir.

Psikolojik şiddet kişilerde kimi zaman fiziksel şiddetten bile daha çok zarar yaratabilmektedir. Psikolojik şiddet gören kişilerde stresdepresyon ve anksiyete gibi birçok psikolojik problem ortaya çıkabilir. Kişi kendisini sürekli bir çıkmazda ve çaresizlikte hissedebilir. Bunun yanında psikolojik şiddet gören kişiler, genellikle gördükleri şiddetten dolayı kendilerini suçlu hisseder.


Psikolojik Şiddetin Cezası Nedir?

Eğer birlikte olduğunuz veya evli olduğunuz kişi tarafından psikolojik şiddete maruz kalıyorsanız, tıpkı fiziksel şiddette olduğu gibi hukuki makamlara başvurabilmeniz söz konusudur. Psikolojik şiddete maruz kalan bireyler Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı (183), Acil Servis (112), Polis (155), Jandarma (156) ve Aile İçi Şiddet Acil Yardım Hattı (0212 656 96 96) numaralarıyla iletişime geçip yardım çağrısında bulunabilirler. Aile içi psikolojik şiddetin cezası olarak ise ilk olarak tedbir yöntemleri devreye sokulur. Failin mağdur kişiyi iletişim araçlarıyla veya karşısına çıkarak rahatsız etmemesi için önlemler alınır.

Eğer şiddeti uygulayan kişi bu psikolojik şiddeti alkol veya herhangi bir madde etkisindeyken yapıyorsa tedavi edilmeye çalışılır. Ayakta tedaviye cevap vermediği durumlarda da hastaneye yatırılabilir. Bunun yanında 4721 sayılı kanuna göre eğer psikolojik şiddet uygulayan kişi ailenin geçimini sağlayan kişiyse ve mağdurla fail arasında herhangi bir nafaka ilişkisi yoksa hâkimden nafaka istenebilmektedir. Hatta kimi durumlarda mağdur talep etmese bile hâkim, mağdurun yaşam kalitesini düşünerek tedbir nafakası ödenmesi kararını verebilmektedir. Alınan tedbir kararının süresi ilk seferde maksimum 6 aydır. Bu koruyucu tedbir kararının hâkim tarafından verilebilmesi için psikolojik şiddetin ispatı gibi durumlarla uğraşmaya gerek yoktur. Psikolojik şiddetin uygulanıp uygulanmadığı için bir delil aranmaz ve derhal koruyucu tedbir kararı alınır.


Psikolojik Şiddetle Nasıl Başa Çıkılır?

Psikolojik şiddete maruz kalan pek çok birey, psikolojik şiddetten kurtulma yolları için bir arayışa girer. Psikolojik şiddetle başa çıkmanın ilk adımı, karşınızdaki kişiden gördüğünüz davranışların normal ve sağlıklı olmadığını idrak etmektir. Kimi durumlarda psikolojik şiddet uygulayan kişinin kendisi de ne yaptığının farkında değildir ve siz onunla bu konuyu etraflıca tartıştıktan sonra davranışlarında düzelmeler görülebilir. Bu konuda partnerinize içinizi tamamen açtığınız halde hâlâ bir değişme olmadıysa ve psikolojik şiddet devam ediyorsa alınacak en sağlıklı karar partnerinizden ayrılmak olacaktır. Partneriniz sizi manipüle etmeye, tehdit etmeye veya korkutmaya çalışabilir ancak böyle durumlarda birçok devlet kurumu sizin yanınızda olup yardımınıza koşacaktır.

Share on Google Plus

About Kadınlar Yorumluyor

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 yorum:

Yorum Gönder