Bebek neden tekmeler ne anlama gelir?
Anne adaylarının bebeklerinin tekmelerini hissetmesi onlar için oldukça heyecanlı bir haldir. O tekmeler bebeğinizin belirli bir gelişme düzeyine ulaştığının göstergesidir.Bebeğin tekmeleri özellikle ilk kez anne olacaklar için büyük bir heyecan kaynağıdır. Bebeğin tekmelerinin artması bir de azalması onları kimi zaman endişeye sevk eder. Oysa bu tekmeler bebeğinizin varlığının göstergesidir. Peki o tekmelerin zamanlaması, sıklığı ne anlama gelir?
1- Tekmeler bebeğin gelişimi ve sağlığını gösterir:
Karnınızdaki bebeğin tekme atmasının onun geliştiğinin ve sağlığının iyi olduğunu gösterir.
Bebeğiniz dönerken, hıçkırık tuttuğunda yanı sıra diyaframı hareket ettiğinde tekme atacaktır. Gebeliğin ilk dönemlerinde bebeğinizin uzuvları ilerleme kaydetmesine başladığında karnınızda kıpır kıpır olduğunu da hissedeceksiniz.
2- Çevre değiştirdiğinizde bebeğiniz tekme atabilir:
Bebeğin attığı tekmeler çevredeki bazı etkenlerin değişmesine verdiği tepki olabilir. Dışarıdan gelen gürültü bir de annenin yemek yemesi gibi uyarıcılar bebeğin uzuvlarını germesine sebep oluyor. İşte o dönemde atılan tekmeler bebeğin olağan hareketleridir ve endişelenmeye gerek yoktur.
3- Annenin sol tarafına yatması bebeğin tekme atma sıklığını artırır:
Anne adayı sol tarafına yattığı zaman bebeğinin tekmelerinin arttığını hissedecektir. Çünkü hamilelik sırasında annenin sol tarafa yatması, bebeğe giden kan akışını artırır. Bunun sonucu olarak da bebeğin vücut hareketlerinde bir gelişme yaşanır ve onun tekmelerini daha sık hissetmeye başlarsınız.Hamilelikte uyku pozisyonu nasıl olmalı?
4- Anne yemek yiyince bebek tekme atmaya başlar:
Hamile bir anne, hangi zaman yemek yese bebeğinin tekmelerini hissedecektir. Bu da tamamen olağandir. Genel olarak sağlıklı bir bebek günde 15-20 kez tekme atacaktır.
5- Bebekler 9 haftalık olduklarından itibaren tekmelemeye başlar:
Bebek anne rahminde dokuz haftayı tamamladıktan sonra tekmelemeye başlar. fakat bu erkenden atılan tekmeler yalnızca ultrason ile tespit edilebilir ve bu aşamada annenin tekmeleri farketmesi için henüz vakit erkendir. Bazı anneler Gebelik sürecinin erken dönemlerinde karın boşluklarında bir kıpırdanma hissedebilirler. aynı zamanda bebek 24 haftalık olduktan sonra tekmeler daha sık farkedilmeye başlanır. İkinci bebeklerini bekleyen anneler, hamileliklerinin 13. haftasından sonra bebeklerinin tekmelerini hissetmeye başlayabilirler.
6- Tekmelerin azalması bir soruna işaret edebilir:
Gebeliğin 28. haftasından sonra doktorunuz bebeğinizin tekmelerini saymanızı tavsiye edebilir. Bebeğinizin ne derece sürede 10 kez tekme attığını takip etmeniz gerekebilir. aynı zamanda bebeğin tekmelerinin azalması bir soruna işaret edebilir ve yeterli oksijen gitmediği anlamına gelebilir. Şeker oranlarındaki düşüklük de bebeğin tekmelerinin yanı sıra hareketlerinin azalmasına neden olabilir. Eğer bebek, annesinin yemek yemesinin akabinde geçen bir saat içinde tekme atmaz yanı sıra hareket etmezse dikkatli olmak gerekir. Eğer bebeğin hareket ettiğini hissetmiyorsanız, yürümeyi veya bir bardak soğuk su içmeyi deneyin. Bebeğiniz iki saat içinde 10 tekmelemiyorsa yanı sıra bebeğin hareketlerinde belirli bir oranda azalma varsa mutlaka vakit geçirmeden doktorunuzu aramalısınız. Stres testi veya ultrason incelemesi bebeğin kalp atışını ve hareketlerinin neden azaltığını ortaya koyacaktır. Eğer doktorunuz ciddi bir sorun tespit ederse erken doğuma karar verebilir.
7- 36. haftadan sonra tekme sayısı azalırsa sorun yoktur:
Bazen bebekler annelerinin rahminde 40-50 dakika kadar dinlenir. 36. haftadan sonra bebeğiniz giderek büyüdüğünden eskisi kadar sık dönemeyecektir. O dönemde kaburgalarınızın alt kısmında sürekli bir tekme hissedebilirsiniz
Çikolata yiyince bebek hareketleri
Çikolata yemek bebek hareketlerini arttırır. Bunun en önemli sebebi kandaki şeker seviyesinin artmasına bebeğin tepki vermesidir. Bu konuyu detaylıca çikolata yiyince bebek hareketleri yazımda anlattım oraya da bakabilirisn
0 yorum:
Yorum Gönder